Журналист, писател, режисьор и общественик

ФИЛМИТЕ МИ

Първият български филм за прочутия хирург в расо свети Лука Кримски бе създаден с благословението и по идея на Негово Високопреосвщенство Пловдивския митрополит Николай. Филмът „Светителят хирург“ е резултат от двугодишния труд ни труд заедно с  режисьора по монтажа Боряна Букикова-Пунчева и редактора Емилия Маринова.  Лентата  зрителя със своята искреност и богатство на факти, относно живота на свети Лука Кримски и Симферополски, както и големият брой участници в него. Включени са трима митрополита от България, Русия и Гърция, освен това личните си преживявания със свети Лука разказват и двама негови живи роднини, пред моята камера, като аз съм и оператор,  и режисьор на филма. Разкази за чудесно изцеление след молитви пред мощите на свети Лука не липсват.  Едно от чудесата във филма „Светителят хирург“ е на неврохирургът доктор Татяна Андреевна Шевченко, която е доктор в местната болница в Симферопол. Тя е била на крачка от смъртта и вярата й и силната обич и покровителство на Лука Кримски я връщат към живота. Шевченко е отказала да отиде да лекува онкологичното си заболяване в реномирани клиники, а е предпочела да остане в Симферопол, заради това, че по думите й „най-великият сред лекарите е тук в Симферопол и аз няма да отида никъде, свети Лука няма да ме остави“. След много молитви пред раката с мощите на светията и операция, тя получава отново шанс да живее и да бъде сред семейството си. Не случайно е избрана именно госпожа Шевченко, която е доктор да разкаже своето лично чудо , което според нея е дело именно на свети Лука. Това е истинското свидетелство, което ни дава право да повярваме още повече, че свети Лука е бърз и скоропостижен помощник при нашите телесни и душевни болести. „Светителят хирург“ бе прожектиран безплатно  в градовете Пловдив, София, Бургас, Мадрид, Асеновград, Ямбол и други.


 

Филмът „Светият град- Асеновград“ за духовността запазена в Асеновград през вековете разказва журналистът Ангел Бончев, водещ на новините на ТВ Европа. Идеята е да се представи на широката аудитория една съществена част от малкия град, спечелил приза за 2014-а година „Най-красив град на България“. Асеновград е не само красив, той е и много духовен, именно заради огромната концентрация на православни храмове- 17 църкви, над 60 параклиса и 5 големи манастира около града. И всички тези храмове са за 50 хилядното население. Интересното е, че във филма вземат участие почти всички свещеници, жители имали лични преживявания с дадена църква или параклис, както и хора преживели чудеса след молитва пред някоя от чудотворните икони в града. Представят се част от уникалните обичаи на Асеновград, литийното шествие на празника Преполовение, който тук се отбелязва най- тържествено за разлика от останалата част от България. Ще бъдат представени в подробности уникалността на храмовете, които през годините доказано са помагали на избавили се от тежки заболявания. Автентичният разказ на изцелени хора също ще е съществена част от филма. В него са включени и малко известни факти като блажената смърт на свети Паисий Хилендарски. До момента няма по-пълен и по- детайлен разказ за духовната страна на града, който е разположен в полите на Родопа планина и в началото на тракийската низина.

Във филма своите преживявания от завръщането си в България след изгнание разказва Н.В. цар Симеон Втори. На 10-и юни 1996-а година, той полага първия камък на новостроящия се храм тогава свети Архангел Михаил. Кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов разкрива своята душа във филма „Светият град- Асеновград“. Споделя, че за първи път разказва толкова лични преживявания за себе си и семейството си.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

През 2014-а година се роди първият ми православен филм „Чудотворецът свети Нектарий“. Идеята за него ми бе дадена от майка ми Магдалена, която от дълги години живее в Атина и много е чувала за свети Нектарий Егински, който е най-почитаният светец  в Гърция, дори в целия православен свят е наричан Светецът на XX-и век. След като се запознах с живота и чудесата му аз го обикнах дълбоко и го възприемам и ми е доказвал, че е моят закрилник. Смея да твърдя, че благодарение на този изключително кратък (8-минутен филм) в България се чу по- масово за покровителят на раково болните, тъй като самият той е починал от рак на простатата. Удивителни са чудесата му, които са хиляди и наистина той помага с благодатта на чудотворството дадена му от Бога. Мечтата ми е един ден да го прославя повече, но и това ще се случи.  Казват, че няма неизлечима болест за свети Нектарий Егински. Други пък го наричат и покровител на бедните. Филмът може да бъде гледан в платформата за споделяне YOUTUBE.COM  под името „Чудотворецът свети Нектарий“.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Всичко с филмите ми започна, обаче през един януарски ден на 2010-а година, когато стояхме и разговаряхме с актрисата Надя Тодорова за нейния живот и кариера. Често ни се случваше да го правим, особено във времето, когато  вече бе прикована на инвалидния стол, но тя не бе загубила силния си дух. Разказваше за ролите си, за пътуванията, срещите с режисьорите, несгодите на артиста, но в един момент аз зададох въпроса: „Защо не направим един разговор пред камера, защото един ден, когато ни няма тази ценност ще изчезне“. Тя помисли и заради мен се съгласи, обичаше ме много. Казваше: „Аз имам две деца- Тони и Ангел“. Чувствата ни бяха споделени.

Отидохме с оператора Емил Берковски заснехме едно дълго интервю, от което направихме филма – портрет „Голямата актриса на малките роли“. Така наричаха самата Надя Тодорова, но това е защото широката публика от кино ролите й я познаваше все във второстепенни, но ярки и значими роли. Госпожа Тодорова иначе е играла в едни от най-големите театрални роли  в театрите в Асеновград, Смолян, Пазарджик, Сливен, Габрово и др. Във филма тя е точно такава, каквато я познаваме всички ние – неподправена и до болка истинска . Това е и най-голямото предимство на филма „Голямата актриса на малките роли“, че е искрен и зареден с позитивна енергия. Още от момента на нашето запознанство през 2001-а година  тя ми казваше, че ми е  кадем и ще имам много хубава кариера. Ако трябва да съм честен до момента  не съжалявам за нищо, което ми се е  случило в кариерата ми, а дори напротив. И наистина се оказа, че след като се запознахме аз бях приет и завърших актьорско майсторство, започнах работа в Тв Европа, направих първия си документален филм за госпожа Тодорова и тук тя се оказа кадема ми и след това  продължих с документалистиката. Филмът „Голямата актриса на малките роли“  ми даде много любов от страна на хората и увереност за това, че може би ставам и за тази работа. Лентата бе излъчена в деня на нейното погребение (24.06.2016г.) по време на нейното поклонение. Надя Тодорова завинаги ще остане в моето сърце и моите мисли. Обичам я безкрайно. Ето тук може да гледате филма „Голямата актриса на малките роли“